Konkurs – Smak Masali – WYNIKI

ZWYCIĘSKI PRZEPIS

GRATULUJĘ!

Indyjskie curry z ananasa z ryżem jaśminowym

Składniki:
  • 2 średnia cebula
  • 1 mały ananas
  • 1 mały kalafior
  • 100 g zielonego groszku cukrowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz <do smaku>

Pasta curry:

  • 40 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki sambal
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki masali/garam masala
  • sok z limonki

Ryż:

  • 100 g ryżu
  • 6 liści limonki <można kupić mrożone>

Pasta curry:

Wyciskamy sok z limonki do miseczki dodajemy sambal i mieszamy.Imbir siekamy na drobno i dodajemy do miseczki z sambalem oraz limonką, mieszamy i dodajemy kurkumę oraz masalę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. odkładamy do lodówki.

Curry z ananasa:
Cebule obieramy i kroimy w piórka podsmażamy na oliwie, ananasa obrać ze skóry i pokroić w kostkę 1na1 cm karmelizować na rozgrzanej patelni <bez tłuszczu> przez 2 min i dodać do cebuli. kalafiora obrać na różyczki lekko sparzyć i dodać do cebuli i ananasa.
Poddusić całość na wolnym ogniu przez ok. 2 min. dodać wcześniej przygotowaną pastę curry, sos sojowy i cukier, podsmażyć przez 5 min cięgle mieszając.
Dodać groszek cukrowy oraz mleczko kokosowe i kurkumę.Gotować przez 3 min. Doprawiamy do smaku.
Ryż jaśminowy:
Ryż gotujemy w stosunku 1 do 1 na pół twardo
po ugotowaniu układamy ryż na blachę razem z liśćmi limonki przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 170 stopni C
na 5 min.po tym czasie ryż powinien pachnieć limonką.
Całość układamy na talerzu pół/pół z jednej strony ryż a z drugiej curry z ananasa całość dekorujemy świeżą kolendrą.
Dorian Piskorz

—————————————————————————————————————–

Lubisz hinduską kuchnie? Potrafisz coś upichcić? Mam dla ciebie zadanie.

Wspólnie z Opolską Blogosferą Kulinarną zapraszam do konkursu.

Kuchnia Indii

Kuchnia Indii

„Smak Masali”

Wszystko co musisz zrobić, to wysłać swój przepis na danie, które zawiera MASALĘ pod adres

fandango.blog@tlen.pl

Wiadomość proszę zatytułować Smak Masali, a w treści podać również swoje imię i nazwisko.

NAGRODA 

Zestaw świeżych przypraw wprost z hinduskiego bazaru oraz bransoletka ręcznie wykonana przez mieszkańców Pustyni Thar.

 

Przepisy oceniać będą Panie prowadzące blogi: Co na Obiad?, Bon Aperit Małgorzaty oraz Brikola Pichci.

 

Przepisy nadsyłać można od 1 października do 30 listopada. Zwycięzcę ogłosimy do 20 grudnia.

Zapraszam na profil Fandango na FB, gdzie śledzić można moje poczynania w Indiach i Nepalu.

Nagroda dla zwycięzcy

Nagroda dla zwycięzcy

 

 

Jeden komentarz

  1. No nie wierze! Dorian jestes moim skarbem genialnym! To teraz tylko musze tego sprobowac:) Po samym opisie nabralam juz ochoty:D
    Bedziesz wielkim kucharzem:) Morze zatrudnij sie w Bombaju na Kazimierzu.Teraz to masz kucharski prestiz! Dodaj w CV”,wyrozniony przez Patryk Wspanialy” haha :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *